петък, 24 октомври 2014 г.

Супа топчета II вид

Супа топчета II вид    






Необходими продукти:

250г. кайма, 
(понякога слагам 1-2 с.л. суров ориз към каймата , а ако обичате сложете и Вие)
1 ч.л. подправка за кайма, 
1/2 връзка магданоз, 
1 среден морков, 
3 средни картофа,
 1 "гнездо" фиде, 
1 червена пиперка, 
2 листа целина (цели със стеблата),
 2 яйца, 
3 с.л. с връх кисело мляко по възможност гъсто, 1 средна глава лук,
олио, 
сол, черен пипер, 



Начин на приготвяне:

В тенджера се загрява олиото и се запържва ситно нарязаният лук, след като се задуши се добавят и отново ситно нарязаните морков и червената пиперка. 
Разбъркват се много добре и се оставят под капак на средно загрят котлон, докато омекнат.
Картофите се режат на не много дребни кубчета и се добавят към задушените зеленчуци, както и нарязаните  стръкове целина .

!!! Ако искате да са много на ситно нарязани зеленчуците използвайте блендер или кухненски робот.
Аз често правя така заради детето,което не обича много едри частици и ги отделя и обира само топчетата, фидето и бульона, а целта е да се хапнат всички зеленчуци,които съдържа тази богата на продукти,гъста супа.!!!

 Отново се разбъркват за да се омазнят хубаво, след което добавяме около 2 л. вода и оставяме да заври на умерен огън.
Каймата овкусяваме с подправката за кайма и половината от магданоза нарязан на ситно. 
Омесваме добре и оставяме докато заври супата в хладилник за да стегне.
Като заври супата оформяме топчета и пускаме в тенджерата. 
След като изплуват на повърхността значи са сварени и можем да сложим натрошеното фиде. 
Подправяме със сол и черен пипер на вкус и оставяме на слабо още около 15 мин, за да се слеят всички вкусове и аромати.
В купа разбиваме яйцата и киселото мляко.
След като се охлади леко супата с помощта на черпак на тънка струйка добавяме от бульона към застройката като енергично бъркаме с тел за яйца или вилица, докато се уеднакви температурата на супата в тенджерата и застройката с бульона. Когато това стане прибавяме застройката отново на тънка струйка към супата като отново разбъркваме с черпака.
Поръсваме с останалата част от магданоза отново леко наситнен и поднасяме с резен лимон.
Тази супа точета съдъра изключтелно много зеленчуци и детето ми я обожава, а тайната е,че са много ситно нарязани и се виждат единствено топчетата и фидето, така,че ако и Вашите деца не си падат много по зеленчуците- това е Вашата супа!

Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





14 коментара:

Анонимен каза...

Очевидно,че на снимката в топчетата има ориз, а това не е споменато в рецептата ,или сте ползвала чужда снимка

Елена Димитрова каза...

ПОнякога слагам 1-2 с.л. ориз, зависи от каймата,която ползвам

Veselina Rashich каза...

Става изключително вкусна!!! До скоро пропусках чушката,но с нея вкуса е неузнаваем.Адмирации за рецептата!

Елена Димитрова каза...

Благодаря Ви! Радвам се, че Ви харесва на вкус!

Анонимен каза...

В рецептата горе доста добре е упоменато за ориза. :)четете и после пишете.

Mihaila Vicheva каза...

До сега винаги съм правила супата топчета без картофи и фиде /с ориз/ Пилешката супа я правя с тези съставки и някак бях приела да се различават двете супи. Реших обаче да следвам рецептата и вместо пилешко сложих топчета. Превъзходна стана. Благодаря за рецептата!

Елена Димитрова каза...

Благодаря Ви за милите думи и много се радвам,че Ви е харесала, а тази супичка я измислих просто , защото когато беше малка дъщеря ми ядеше основно супи и за мен беше важно да я "обогатя" затова и има толкова много зеленчуци,която тя ядеше без никакъв проблем даже напротив, искаше допълнително.
До толкова обаче ни хареса и на нас тази супичка ,че си остана като любима част от менюто ни до ден днешен.

Светлана Илчева каза...

Супата е уникално вкусна!Истинска наслада за марки и големи :) Благодаря Ви за споделената рецепта!

Елена Димитрова каза...

Радвам се, че Ви е харесала!

Анонимен каза...

Аз я правя по същия начин, с малката разлика, че използвам масло вместо олио, за да запържа лука и моркова. Вкусът е невероятен

Анонимен каза...

Трябва да я опитаме!!!

Анонимен каза...

Бихте ли ми казали само от какво се получава жълтеникавия цвят. На много места съм го виждала в супите, но при мен вкъщи не става същото...

Елена Димитрова каза...

От задушаването на моркова той си пуска цвят, а също и ако използвате за застройка хубави и пресни яйца или само жълтъци

Анонимен каза...

Моята супа е същата, но с арпа фиде и Застройката се сварява отделно.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...